Kremowy sos pieczarkowy idealny do makaronu z kurczakiem, kopytek i placków ziemniaczanych
Pyszny sos pieczarkowy zrobisz w zaledwie kilka chwil, a jego bogaty smak zachwyci każdego smakosza. Ja często robię sos pieczarkowy do dań bezmięsnych, ale możesz go również podawać np. do pulpetów, kotletów mielonych, pieczeni i makaronu z kurczakiem. Doskonale smak sosu pieczarkowego podkreśla dodatek świeżej natki pietruszki, którą posypuje podawane z sosem pieczarkowym potrawy.
Wskazówki: do kremowego sosu pieczarkowego wybierz małe lub średnie pieczarki. Ja do sosu pieczarkowego dodaję śmietankę kremówkę 30%, ale możesz zastąpić ją śmietaną 18% lub śmietaną do zup i sosów 12%.
Przepis: Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy przygotowany według tego przepisu możesz podawać z makaronem, kaszą, plackami lub kotletami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami śląskimi, a także mięsem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 600 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 szklanka śmietany
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPieczarki obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki klarowane masło lub jeśli wolisz oleju roślinnego. Dodaj pieczarki – jeżeli pieczarki nie mieszczą się na patelni, to możesz smażyć je partiami. Warstwa pieczarek na patelni nie powinna być zbyt gruba, bo wówczas grzyby zaczną gotować się w wodzie, którą puściły. Podsmaż pieczarki na średnim ogniu bez mieszania – możesz od czasu do czasu potrząsnąć patelnią. Kontroluj, czy grzyby się nie przypaliły. Przewróć podsmażone pieczarki na drugą stronę. Do usmażonych na złoto pieczarek dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i smaż około 3-4 minuty na średnim ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Połączenie składnikówNa patelnię z pieczarkami, cebulą i czosnkiem dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, możesz dodać 1 łyżeczkę zimnego masła, która podkreśli smak grzybów i zapewni kremową konsystencję.
Na koniec spróbuj sos i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Podawaj gorący sos pieczarkowy posypany natką pietruszki.
Rada: zgodnie z powyższym przepisem możesz przygotować również sos ze świeżych grzybów leśnych np. borowików lub maślaków.